Sažetak naspram parafraze - Deepstash

Bite-sized knowledge

to upgrade

your career

Ideas from books, articles & podcasts.

Sažetak naspram parafraze

Glavna razlika između sažetka i parafraze je u tome što se sažetak uopšteno odnosi na termin koji se koristi kada se piše kompozicija, a koja otkriva suštinu ili krajnji red glavnog članka kojeg je napisao neki drugi autor i uokviruje/organizuje ga u svoje vlastite riječi uz značajno smanjenje dužine članka zajedno s njim.

S druge strane, parafraza se bavi prepisivanjem sastavljenih riječi/eseja nekog drugog, jasnim rječnikom, kako bi se rasvijetlila njegova prava definicija. Parafraza može biti dugačka, kratka ili imati isti opseg kao početni izvod.

STASHED IN:

2

MORE IDEAS FROM THE SAME ARTICLE

Sažetak predstavlja skraćeni tekst koji pokriva ključne tačke, činjenice i ideje iz teksta u tačnom redoslijedu kako to čini originalni tekst bez vlastitog mišljenja, a koji može biti napisan vlastitim riječima bez navođenja citata. Najbolje sažetke daje sam autor.

Ako se pravilno koristi, sažimanje i parafraziranje mogu uštedjeti vrijeme, povećati razumijevanje i dati autoritet i kredibilitet vašem radu. Parafraziranje se može smatrati plagijatom ako je tekst isuviše blizak originalnom tekstu.

Nepravilno parafraziranje:

Sažetak:

Sažetak:

Sažetak:

Sažetak:

Sažetak:

React

Comment

MORE LIKE THIS

created 8 ideas

Kod pisanja sažetaka i analiza neophodno je dobro razumijevati pojmove i razlike između njih u teoretskom i praktičnom smislu.

1

Comment

54 reads

created 8 ideas

Kod pisanja pregleda, recenzija i sažetaka neophodno je dobro razumijevati pojmove i razlike između njih u teoretskom i praktičnom smislu.

React

Comment

62 reads

created 8 ideas

Kod pisanja revizije (audita) i pregleda u finansijskom svijetu neophodno je dobro razumijevati pojmove i razlike između njih u teoretskom i praktičnom smislu.

2

Comment

30 reads

It's time to

READ

LIKE

A PRO!

Jump-start your

reading habits

, gather your

knowledge

,

remember what you read

and stay ahead of the crowd!

Takes just 5 minutes a day.


TRY THE DEEPSTASH APP

+2M Installs

4.7 App Score